Нова полицейска операция започва от днес и ще завърши в неделя.

Тя е разделена на два основни етапа.

Първият етап е насочен към превенция и присъствие на служителите на пътна полиция по магистралите, второкласните и първокласните пътища.

„За почивните дни се очаква засилен трафик към морските курорти. Наша отговорност е да окажем превантивен ефект и да подпомогнем водачите за безпрепятствено пътуване. Основният ни фокус е да бъдем видими на пътя. Колегите ще се включат. Те ще бъдат с включени сигнални светлини. Ако има водачи, които се държат агресивно, ще бъдат извеждани.“

Това каза инсп. Крушарски на брифинг пред медиите.

Той посочи рисковите маневри на първокласни, второкласни пътища и автомагистрали като основни нарушения, за които ще бъде следено. Неправилното изпреварване и присвяткането със светлини ще бъде следено от полицаите.

Втората част от операцията е свързана с контрола.

Той ще бъде и за алкохол и наркотични вещества, за използване на предпазни колани и дали МПС-тата имат задължителната застраховка гражданска отговорност.

Само за една седмица 30 000 водачи са проверени – около 75 от тях управляват МПС под въздействие на наркотични вещества, а над 275 под въздействие на алкохол. Инсп. Крушарски съобщи, че има ръст на загиналите на пътя, но по отношение на тежко ранените – лек спад.