С блокиране на движението и възлови кръстовища приключи вчерашния 16-ти ден на протести в София и страната.

„В столицата полицай пострада при щурм на сградата на Министерския съвет с пъдпъдъчи яйца. Той е уцелен в окото и му е оказана медицинска помощ.“

Това съобщи по време на брифинг на СДВР комисар Радостин Стойчев.

генерал агрохимикали

От там допълниха, че към 21 ч. протестиращите са били призовани от ораторите да блокират възлови кръстовища и са били затворени 11. А блокадата е приключила в 23:30 часа.

„Увеличава се броят на афектираните граждани, които попадат в блокадите. Те декларират нарушение на правата им и са склонни към по-крайни действия. Възникват и саморазправи. Блокиращите застрашават живота и здравето си, както и тези на водачите“, допълниха от столичната полиция.

Под блокада и възгласи от страна на протестиращите се оказаха председателите на двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание, Даниела Дариткова и Корнелия Нинова, на излизане от сградата на БНТ.

Недоволните са блокирали входовете и околните улици с контейнери за смет. Целта на тези мероприятия била да не се допусне излизането от сградата на Дариткова и Нинова.

Към полунощ Нинова и Дариткова, по собствена преценка, отказали охраната от страна на полицията и решили да напуснат обществената телевизия една след друга. Тогава станали жертви на силна вербална агресия, както и хвърляне на бутилки и кенчета от бира, което наложи намеса на полицията.

„Една от двете била блокирана в колата си и впоследствие изведени безопасно“, уточни комисар Стойчев.

От СДВР допълниха, че през вчерашния ден няма задържани. Не е използвана физическа сила от страна на полицаите.

Те изградили кордони и на моменти се наложило да изтласкат протестиращи, за да подсигурят лидерите на двете най-големи парламентарни групи.