Протест с искане за чист въздух блокира движението на кръговото кръстовище на граничен пункт „Дунав мост“. Под надслов „Русе иска да диша“ хората поискаха да се обърне внимание на непрестенното замърсяване на града, съобщиха от Свободна Европа.

„Проблемът с обгазяването на града е от десетилетия и почти не се вземат мерки, даже се влошава. Навлизането на толкова много промишлени производства също утежняват тази ситуация“, каза пред БНТ един от протестиращите.

Бяха отправени искания към отговорните за чистотата на въздуха институции за това всички заводи да бъдат подложени на инспекция, както и да се пестят средства за пречиствателни инсталации. Русенци искат също да бъдат поставени табла за постоянен мониторинг на въздуха, както и общината ежеседмично да мие улиците в града и междублоковите пространства.

генерал агрохимикали

“Протестът е за пореден път. Ние дишаме отрови от производството, което е около Русе. Крайно време е това да спре и институциите да си свършат работата“, заяви един от организаторите на протеста Галичка Николова, цитирана от „Дневник“.

В Русе протестите срещу обгазяването на града започват още в края на 80-те години, а през ноември 2018 г. около 800 души отново блокираха “Дунав мост” . В края на миналата година само 30 от 100 дни в Русе се оказаха с приемливо качество на въздуха според европейския индекс.

Снимка: Свободна Европа