Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство у нас във връзка със самолетната катастрофа, случила се на територията на Република Северна Македония. При авиоинцидента загинаха четирима български граждани – семейство майка и баща и двете им дъщери.

Досъдебното производство започва срещу неизвестен повредил или допуснал да се повреди малък самолет тип „Чесна“ с немска регистрация. По българското законодателство престъплението е по чл. 340, ал. 5, б. „Б“, пр. 2, вр.  чл. 340, ал. 1, пр. 3 НК.

В хода на разследването  ще бъдат разпитани  служители на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР, запознати със случая. Ще бъде поиискано становището на представители на ръководството на въздушното движение на Република Северна Македония. Основната задача е да се изяснят данните за силна турбуленция и за загубен контрол от пилота над въздухоплавателното средство.

СГП ще изиска информация относно назначените до момента експертизи в РМакедония, в т.ч и за резултатите от същите. След съгласуване с наблюдаващия прокурор ще се назначи извършването на допълнителни такива с цел установяване наличието на повреда на самолета.

Разследването ще бъде възложено на следовател от Националната следствена служба заради фактическата и правната му сложност, уточняват от държавното обвинение.