В момента данните от статистиката за COVID заболеваемостта у нас са много добри, като това се дължи основно на закономерностите, на които се подчинява всеки епидемичен процес.

Това заяви пред БНТ вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

„Всяка епидемична вълна, след като започне, достига определен връх, който би могъл да бъде по-висок или нисък, след което започва да спада. Това се наблюдава при всяка епидемия. Епидемичната вълна е толкова по-ниска, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет към даденото заболяване, в случая коронавирус“, обясни проф. Кожухарова.

По думите й ограничаването на разпространението се дължи както на мерките, така и на самоограничаването на вируса.

„Да се изчисли в реални числа какъв е ефектът от взетите мерки на практика не може. Единствено от ваксината можем да имаме относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент ваксинацията въздейства на епидемичния процес“, каза тя.

„Имам впечатления, че колегите не препоръчват достатъчно настойчиво ваксините. Даже има колеги, които казват на хронично болните да не се ваксинират, което е абсолютно погрешно, тъй като те и възрастните хора са най-рисковата група. За тях няма противопоказания. Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание“, допълни още професорът.

И посъветва децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора – над 80 години, достига почти до 100%.

„Тук е 10, 15, 20. Факт е, че се увеличават, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират, а не през септември месец да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции – отново те ще започнат да се увеличават“, коментира вирусологът.

Тя допълни, че децата с хронични заболявания също би било добре да се ваксинират след консултация с педиатър.

Проф. Кожухарова заяви, че информацията за делта варианта основно идва от Великобритания, тъй като на практика там той е изместил предишния вариант. Това според нея е типично за този тип вируси.

„В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е делта. И прогнозата им е, че той ще започне да доминира през есента, което може би се отнася и за европейските страни“, каза вирусологът.

По думите й във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница. От хората, които сега са там в болница, се виждало, че е незначителен процентът на хората, които са ваксинирани.

По думите на проф. Кожухарова към момента няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип.

„Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка сериозна опасност, а и от психологическа гледна точка, така че се надявам да няма повече COVID-паника в България“, каза тя.

Относно ваксинирането, което може да се наложи да се прави всяка година, проф. Кожухарова заяви, че може и да се наложи, но най-вероятно то ще се отнася основно за рисковите групи.