През този месец двойно, а през следващия може и четворно да се увеличи темпът на ваксинацията у нас.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб по БНТ.

Проф. Кантарджиев даде като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха.

„Ваксините са доказали, че действат“, категоричен е проф. Кантарджиев.

Относно отворените “зелени” коридори за ваксинация, той коментира: слава Богу, че времето е хубаво, че има ветрец и при тези условия, когато си навън, рискът от заразяване е много нисък.

В момента имаме ваксини за България и половина, заяви професорът. Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация, допълни той.

В момента за този вирус знаем много повече, отколкото за останалите. Ако преди 20 години беше станала тази пандемия и трябваше след 20 дни да доказваме заразяване… слава Богу, че науката е напреднала, обясни професорът.

Според него, кризата у нас се управлява много добре.

Близо сме до колективния имунитет. Аз мисля, че до края на юли-август вече ще имаме достатъчно хора с имунитет в страната, смята проф. Кантарджиев.

Какви са съветите на проф. Тодор Кантарджиев за предпазване от кърлежите в пролетния сезон – вижте във видеото