Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод на предстоящото ваксиниране у нас срещу COVID-19.

По думите му предприетите до момента мерки са целели да облекчат здравната система до откриването на ваксина, а след появяването й е започнала негативна вълна в обществото срещу поставянето й.

Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са с това, че да заразиш, но да го изкараш по-леко“, обясни проф. Кантарджиев по БТВ и уточни, че с нетърпение чака препаратите, за да се ваксинира.

Той посочи, че преди да започне реалната ваксинация, предстои препаратите да се регистрират от европейските регулаторни органи.

„Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, каза проф. Кантарджиев и допълни, че в другите държави хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите.

Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини:

На основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса; на основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19; на основата на готов белтък от антиген;

Проф. Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи.

Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност.

„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване да спрем с това пълнене на болниците“, допълни експертът.

Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите.

„Като някой се изцепи по телевизията: „няма да се ваксинирам“ и 20 хил. души, които го гледат си казват: „и аз няма да се ваксинирам“. Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението, за имунитет трябва да има някъде около 70% от населението, за да падне разпространението и да започнем да хващаме отделни клъстери“, каза още той.

Според него, ако резултатите от бързите тестове се приравнят към PCR-ите, то случаите със сигурност ще се увеличат.

Но при положителен антигенен тест, ще  Проф. Кантарджиев обясни, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта, а в София случаите са с около 25% по-малко през последната седмица.

Той посочи, че ако мерките се разхлабят преди Коледа, хората трябва да бъдат внимателни, да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.