В страната ни има достатъчно количества от лични предпазни средства. Днес пристигат още 1700 флакона „Ремдесивир” – част от договорената доставка за България за ноември. Следващата седмица се очакват още над 4 300 флакона.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Надяваме се Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през април те да бъдат тук за българските граждани.

За да могат да бъдат достъпни за тези, които имат желание, доброволно да си ги сложат и да успеем да се преборим с тази пандемия”, заяви още той.

„Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Носенето на маска на закрито – това е мярката, която спасява човешки животи”, каза проф. Ангелов.

„Следващата мярка е социалната и физическата дистанция.Да се избягват събиранията, да избягват струпванията на публични места и да ограничат пътуванията, ако не са необходими”, заяви министърът.

„Още в самото начало говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи.  В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим”, призова той.