Президентът Румен Радев свика среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на СДВР Георги Хаджиев и директорът на ДАНС Димитър Георгиев. Срещата беше във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести и по-специално този, който се проведе на 02-ри септември.

„На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен за здравето както на невинните граждани, така и на десетките полицаи“, каза Радев и попита, защо на протестите са били допускани провокатори и, защо органите на реда не са предотвратили насилието.

„Полицаите не са били никой, те са упражнили сила в рамките на закона. Относно въпроса със задържаните журналисти – нито една журналистическа карта не дава имунитет. Когато един журналист хвърли бомбичка, а след това покаже прескарта, то той ще бъде задържан. Аз подкрепям колегите си. Перфектно се справиха, поздравявам ги за техните действия.“

Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Държавният глава не беше съгласен с думите на Иванов, като му каза да гледа повече телевизия, за да види, че насилие и провокация не е имало само и единствено от страна на протестиращите, но и от страна на полицаите.

„Важно за МВР е да осигурява реда и да дава сигурност на хората, че тяхното здраве, живот и права ще бъдат запазени“, заяви Радев.

Според главният секретар обаче провокация е имало, защото многократно в социалните мрежи инициаторите на протестите са призовавали хората да действат радикално, защото с мирен протест нещата няма да станат.

Президентът заяви, че провокацията от страна на протестиращите е била организирана.

„ДАНС работи в тясно взаимодействие с МВР. Ако сме имали информация, тези неща нямаше да се случат. За това, което сме получили като информация, са предприети конкретни действия. Това, в което мога да уверя българските граждани, е, че ДАНС си върши работата по закон. Имаме достатъчно доказателства, които са докладвани на прокуратурата”, заяви председателят на агенцията Димитър Георгиев.

„Не се съгласявам с насилието над полицаи, но категорично не се съгласявам и с това полицаи да бият невинни български граждани. Тези, които са извършвали провокации и са извършвали действия, застрашаващи живота на другите, трябва да бъдат индифицирани и наказани според закона, същото трябва да се направи и с полицаите, нарушили закона“, завърши президентът Радев.