Забранява се движението на тежкотоварни камиони през прохода

През прохода „Петрохан“ от утре ще преминават само автомобили до 12 тона.

Това предвиждат измененията на Заповед РД-11-730 от 5 юни 2023 г., свързани с временната организация на движението в участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол. Промените ще влязат в сила от утре – 22 юни, за да може превозвачите да планират работата си и маршрутите. Мярката е превантивна и целта е да се опази животът и здравето на пътуващите по път II-81 през прохода, тъй като с настъпването на активния летен сезон се повишава интензивността на движение. „Петрохан“ е с надморска височина 1444 м. Трасето е с големи надлъжни наклони и малки радиуси на кривите, което е предпоставка за възникването на пътни инциденти при нарастващия трафик.

Няма промяна в останалите обходни маршрути:

  • леките автомобили до 3,5 т могат да преминават по път III-1004 (Паволче – Челопек) – път III-1602 (Челопек – Лютиброд) – път II-16 (Лютиброд – Елисейна – Своге – II-18 Софийски околовръстен път и обратно. Водачите имат възможност да се движат и по всички други пътища от републиканската пътна мрежа, които са отворени за движение.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

  • път II-13 Крапчене – Криводол – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • път II-15 Враца – Борован – II-13 Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • за пътуващите в посока Монтана маршрутът е по АМ „Хемус“ – път I-3 Ябланица – Златна Панега – път III-103 Златна Панега – Батулци – Роман – Долна Бешовица – Горна Бешовица – Кален – Горна Кремена – Долна Кремена – Мездра – път I-1 Мездра – Монтана.

Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение. Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Спирането на движението по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол и въвеждането на обходни маршрути се налага зареди строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Движението трябваше да се ограничи още през есента на миналата година, но поради предстоящите зимни месеци беше отложено. На 10 юни движението в отсечката се ограничи, за да може да продължи следващият етап от модернизацията на пътя Мездра – Ботевград. Проектът предвижда разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места. Пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на гражданите за причиненото неудобство. След приключване на строително-монтажните работи по разширяването на пътя Мездра – Лютидол водачите ще могат да пътуват по-бързо, безопасно и комфортно по новоизграденото трасе. В тази връзка призоваваме шофьорите, както и жителите на населените места в региона, да проявят разбиране и търпение докато текат ремонтните дейности.