България ще може да преговаря за доставка на ваксини от страни извън ЕС.

Затова обаче ще ни трябва „зелена светлина” от Брюксел.

Това решиха депутатите след повече от два часа дебати.

В решението не се посочва конкретно име на ваксина, за която да се преговаря.

Това предизвика спор в пленарна зала. Идеята тръгна от БСП и искането им беше да става дума за руската ваксина „Спутник V”.

Опозицията критикува управляващите и за това, че са се провалили с ваксинирането у нас.

Управляващите не се съгласиха с тезата на опозицията, че с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на вече утвърдените ваксини.

От БСП дадоха пример с Унгария, която си набави руска и дори китайска ваксина, възползвайки се от правото си самостоятелно да договоря покупката извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз.

Според управляващите обаче така ще се наруши националното ни законодателство, което не позволява препарати, резултат от биотехнологии, да минат през национална ускорена процедура по одобрение.

Такава трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата.

Ето защо мнозинството измени проектът на решение на левицата и записа в него Министерският съвет да предприеме консултации с Европейската комисия, с които да проучи възможността за покупка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС, без да се упоменава изрично руската „Спутник V”.

Мнозинството го одобри, но без участието на БСП в гласуването, чиито депутати напуснаха залата.