Предприети са всички необходими мерки за контрола на общоопасните средства. Проверките се извършват в цялата страна по разпореждане на директора на ГДНП, а целта е гарантиране на спокойствието на гражданите и предотвратяване на инциденти с пиротехника по време на предстоящите празници.

Инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол над общоопасните средства“ в ГДНП съобщи, че контролът се осъществява от средата на декември.

Засилен е контролът на тържищата и търговските обекти, за да не се допусне незаконна продажба.

Следи се и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

Инспектор Игнатов напомни, че

законът забранява ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения, освен тези от категория F1.

Той напомни, че

на деца под 12 години е забранена продажбата и употребата на изделия от категория F1 (ниска степен на опасност и нисък шум).

Категория F2 (средна степен на опасност и нисък шум) е забранени за продажба на деца под 16 години,

изделията от категория F3 (средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито) са забранени за ненавършилите 18-годишна възраст,

а тези от категория F4 са предназначени за продажба само на хора, имащи разрешение за професионално боравене с пиротехника.

Игнатов добави, че по време на миналогодишните празници от полицейските служители са извършени над 4000 проверки.

Установени са били 40 нарушения. За 39 от тях са съставени актове, а за 1 е образувано досъдебно производство.

Благодарение на усилията на униформените не е допуснат инцидент със смъртен случай, но е имало 8 инцидента с ранени.