Ваксинираните българи да получават ваучер на стойност 50 лв, който да може да използват за почивка у нас или посещение на заведение, предлагат от Националния борд по туризъм.

“Всяко ново предложение обикновено първо постига реакция на противоположни мнения. Шест месеца след като първите ваксини започнаха да пристигат у нас, ние сме на последно място в Европа по брой ваксинирани и по-малко от 10% от българското население са ваксинирани. Това е един огромен обществен и здравен проблем”, каза пред БНТ Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

По думите ѝ за първите 6 месеца имаме пълен провал на комуникационната стратегия и политика за това, че ваксините са полезни и че са единствения начин да преодолеем COVID-19. Затова черпим от международния опит, където във ваксинационната кампания на САЩ и съседни на нас страни има стимули, насърчаване и превръщане на този процес в нещо приятно и забавно.“Става дума за два много важни фактора – различен модел на комуникация и постигане преди всичко на здравен ефект. Второ – икономическият фактор. Туризмът се явява инструмент правителството да се погрижи за здравето и икономиката, смята Карастоянова. Всеки лев, вложен в туризма, се връща 4 пъти в националната икономика”, допълни тя.