Правосъдното министерство внася два законопроекта.

Това обяви по време на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов.

Предвиждат се промени в Закона за българското гражданство и „Фонд затворно дело”.

„Извършихме значителна работа и днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи. Едното предложение е да бъдат направени промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне така нареченото инвестиционно гражданство. Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години на гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност, ако бъдат нарушени изискванията, да се стига до отнемане на гражданството. Другата промяна е наложена от това запазим дейността на държавното предприятие „Фонд затворно дело”, съгласно приети вече промени. То се превръща в административна структура към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и дори развита, с оглед на това да се осигурява заетост на лишените на свобода, да се подобряват битовите условия в затворите. Това е съгласувано с Министерството на финансите – да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност, тя да има значителен социален и икономически ефект”,”, коментира Стоилов.

И заяви, че е издал заповед за извършване на проверка от инспектората на министъра на правосъдието.

„До няколко дни тя трябва да приключи. Става дума за проверка на стопанисването на имоти, които са към предприятието в района на град Варна. Договорите са изтекли преди години, но средства от тази дейност не са постъпили в Министерство на правосъдието. Очаквам от следващия министър да предприеме необходимите административни действия”, поясни той.

Стоилов коментира и, че има идея за закриване на Спецпрокуратурата и Спецсъдът, тъй като имало „лоши практики“.

„Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на тези две институции. Да се създадат специализирани отдели в седалищата на сегашните апелативни райони”, поясни министърът на правосъдието.

Той поясни и какво означават „лоши практики”.

„Имам предвид, че много от обвиненията влизат като организирани престъпни групи (ОПГ), а след това се оказва, че такива липсват. Не всяка престъпна дейност изисква специализиран ред”, каза Стоилов.