На този ден Българската православна църква отдава почит на свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ.

Предполага се, че той е роден в Солун и е роднина на светите братя Кирил и Методий. В Рим той е ръкоположен в свещенически сан. След смъртта на Методий през 825 г. Климент, заедно с другите ученици на Кирил и Методий, намира добър прием в България.

Първоначално създава книжовен център в Охрид, а по-късно, след като на събора в Преслав през 893 г. е избран за “пръв епископ на българския език”, се премества в българската столица и в продължение на 30 години превежда от гръцки на български, бил е и учител. Опростява създадената от братята Кирил и Методий азбука, от глаголицата създава кирилицата – азбуката, на която пишем и днес.
Автор е на редица трудове. Учениците му само в северозападна България били повече от 3500. Климент построил много църкви и манастири. Умира на 27 юли 916 г. Този ден става ден за почит на всички ученици на Кирил и Методий, а паметта му се почита на 25 ноември, когато е именният му ден.

Свети Климент, папа Римски, е трети син в семейство на знатен римски род. След като семейството му изчезва в корабокрушение Климент се обръща към христовата вяра и решава да посети мястото на земната проповед и страдания на Спасителя, за да може да чуе там светите апостоли. В Кесария Климент приел кръщение от апостол Петър и се присъединил към неговите ученици.

След връщането му в Рим е поставен за епископ на града. Преследван заради вярата си, е осъден на смърт и заточен в Херсон, къде е убит и хвърлен в Черно море. Когато през IХ в. братята Кирил и Методий дошли в Херсон, те открили мощите на св. Климент и отнесли част от тях в Рим, където били положени в древната църква “Св. Климент”, построена върху основите на дома на свети Климент. Другата част от неговите мощи останала в Херсон и по-късно била пренесена в Киев от св. княз Владимир.

Също на този ден Свети Петър, епископ Александрийски, защитник на православието, умира мъченически, посечен с меч в защита на христовата вяра.

Имен ден празнуват Климент, Климентина, Клементина.