Парламентарната Комисия по правни въпроси ще обсъди предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които управляващите предлагат създаването на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния прокурор.

Под законодателната инициатива стоят подписите на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а с тях те се надяват да отговорят на препоръките в Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона в България.

Процедурата за избора на този специален прокурор е предвидено да започне до 3 месеца след влизането в сила на промените, а право на предложение ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Самият избор пък ще са прави от Пленума на органа на съдебните кадровици, предвиждат на този етап новите текстове.

От държавното обвинение обаче изразиха негативно становище за законопроекта и подчертаха, че предвидените промени не са необходими.

В актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер, считат от Прокуратурата на Република България.