Правителството ще отпусне 1 млрд. 163 млн. за социални мерки, свързани с COVID-19. Още 731 милиона ще отидат за икономически мерки свързани с пандемията.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Той представи новите социални и икономически мерки на правителството след заседанието на Коалиционния съвет.

Увеличават се разходите за персонал с 30% на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд – МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и др.

Ставките за училищното и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца и др., се увеличава с 24,6 млн. лева.

„Ще има и еднократна добавка към пенсиите – по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца – за целта са отделени 318 млн. лв.“, съобщи още премиера.

Субсидирането на болниците ще бъде увеличено със 17.3 млн. лв.

Към новите социално-икономически мерки влиза още и увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ, допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти и увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Увеличава се и срокът на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Осигурява се нетно възнаграждение в размер на 1 000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на 2020г.

10.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Допълнителни бюджети се отпускат и към средствата на почти всяко министерство.