Предстои нова операция на „Пътна полиция“, която ще приключи в неделя. Насочена е към опазване на живота и здравето на лицата до 18-годишна възраст.

„Насочили сме вниманието си към водачите, които отнемат предимство, не се съобразяват със знаците и местата, на които играят деца. Децата също трябва да спазват правилата за движение и да пресичат само на пешеходни пътеки и на указаните за това места“.

Това стана ясно от гл. инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ на брифинг.

Последната акция на „Пътна полиция“ бе насочена към установяване на нарушения по автомагистралите.

Констатирани са над 3000 нарушения. 7500 са проверените водачи. 26 са извършили неправилно движение или спиране в аварийната лента. Те са санкционирани с акт за административно нарушение, като за първо нарушение законът предвижда до 3 месеца отнемане на шофьорската книжка и глоба до 1000 лева , а при повторно нарушение книжката се отнема за срок до 6 месеца и глобата нараства до 4000 лв.

По думите му над 50 водача са седнали зад волана след употребата на алкохол. Над 200 не са използвали обезопасителен колан.

Иво Писанов от „Пътна полиция“ уточни, че не се забранява на никой да напусне страната.

„Спазваме на буквата на закона. Когато водач има незаплатени глоби или влезли в сила постановления, той няма право да шофира, докато не ги плати. Ние само връчваме фишовете, не изискваме принудително да плащат. Предоставяме им условия да платят на граничния пункт. Платените глоби на ГКПП до момента са 373 на стойност 28 000 лева, връчени са 1500 глоби на стойност 190 000 лв.“, стана ясно по време на брифинга.