„От направените на случаен принцип проверки на 9312 декларации на КПП-тата са установени множество нарушения. 641 лица, които са посочили основание „отиване на работа”, нямат сключени договори за трудова дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни. Не се опитвайте да заблудите полицията, останете вкъщи. Полицаите не са сложени на КПП-тата за подигравка.“

Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерския съвет за мерките за сигурност, които ще се вземат за Великден.

Той обясни, че това е извадка за цялата страна и ще има санкции за нарушителите.

Ивайло Иванов уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове. Единствената разлика в четирите почивни дни е, че основанието „отивам на работа” отпада.

Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора. Той призова всички да си останат вкъщи и да празнуват, след като заразата премине. 

„Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропускателните пунктове. Ако се вземе общата бройка, ще си помислите „Какви мерки се спазват?”. Имам чувството, че на хората не им пука. Много безотговорно поведение. Може би, искат след десетина дни, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, затова тези проверки ще продължат”, заяви главният секретар на МВР.

Относно движението на граждани между градовете чрез БДЖ, Иванов обясни, че служителите на МВР нямат задължение да проверяват пътуващите във влаковете.

„Ако на КПП-тата можем да върнем колата, как да върнем цял влак? Влаковете пътуват между областните градове, но спират и в други градове. Как да се прецени основателни ли са причините за пътуване?”, попита той.

За контрола в махалите, Иванов изрази учудване, че мерките там се спазват много стриктно.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция”  Христо Терзийски заяви, че по време на великденските празници, ще бъдат охранявани над 4000 храма в страната. Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. На територията на цялата страна са изградени общо 215 пропускателни пункта. Екипи на Пътната полиция пък засилено ще следят за нарушения по пътищата.

Всички православни храмове у нас са проверени от дирекция „Пожарна безопасност”. На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците. 

От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките.

„На пропускателните пунктове ще се изискват лични карти и служебни бележки за месторабота. Контролът ще е много строг”, обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

„Досъдебните производства до момента са 789, актовете по Закона за здравето са 5 889, като от тях 2 534 са за неносене на предпазна маска”, разкри Ивайло Иванов.