Върховният касационен съд гледа днес дело, по което трябва да бъде решено

дали ще бъде възобновено производството за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Миналата седмица в интернет пространството се появиха два клипа, които по коренно различен начин тълкуваха кадри от охранителна камера, запечатала минутите на драмата от декември 2007 година.

Вижте тук: Две видеа разкриват разнопосочни факти по случая „Полфрийман”

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийство на студента Андрей Монов. От тях излежа 12 години. Пуснат беше предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев.

Решението на съда още в първия ден предизвика вълна от възмущение в българското общество, а Главният прокурор Сотир Цацаров лично настоя производството да бъде възобновено.

На делото днес стана ясно, че Върховният касационен съд ще се произнесе в двумесечен срок.

Решенията, които се очакват са – първо, по допустимостта на искането на главния прокурор, а ако то бъде допуснато, съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено.

Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. В съдебната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

Прокурорът по делото и адвокатът на Полфрийман повториха коментираните вече два аспекта. Според прокуратурата съдебният състав на Апелативния съд неправилно е постановил своя съдебен акт с определение, а не с решение, така го е направил необжалваем. Според адвоката съдебната практика е такава и предупреди за предстоящ хаос, ако ВКС реши да възобнови делото за предсрочно освобождаване на това основание, защото това ще даде повод на много други затворници да поискат възобновени делата им. Вторият по-съществен въпрос е за безпристрастността на съдебния състав. Според главния прокурор Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от съдебния състав са имали връзки с Българския хелзинкски комитет, който е дал една от добрите характеристики за Джок Полфрийман. Според адвоката това е само едно от многото доказателства по делото, отбелязва БНР.

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова. Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.