Подписаха меморандума за изграждане на завод за електромобили. Той беше подписан от германската фирма производител и българското правителство, представено от министъра на икономиката Кирил Петков.

“Много съм горд, че немска компания на бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще прави основното си производство в Ловеч. Голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, кабелите на автомобила ще се произвеждат в Ямбол. Имаме още няколко доставчика, които ще работят с тях. Това ще се случва в Ловеч – точно, където имаме нужда от такива работодатели”, каза той.

„Вярвам, че няма нищо случайно в датите. Точно на тази дата преди 9 години беше създаден автомобилният клъстър в България. Горди сме от постигнатите за тези години”, каза Любомир Станиславов – изпълнителен директор на българския клон.

Министърът благодари на целия отбор за ежедневната работа, която е довела до инвестиция. За него от огромна важност е, че голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България.

“Инвестицията е 140 млн. евро. Другото, много иновативно, което беше направено, е, че от българска страна няма да бъдат дадени никакви пари, докато не се произведе първият автомобил. Това ще се случи, след като бъдат произведени и продадени 10 000 коли”, обясни Петков.

„За мен това е умният начин да се правят инвестиции. Не с пари напред. С тази сделка победихме други три държави. Не със стимули, а с добавена стойност. Ето защо клъстърните стратегии работят. Другото, което знаем, е, че когато имаме ниски данъци, трябва да ги използваме”, подчерта министърът.