„Прави впечатление, че от трибуната на протестиращите, някои от ораторите спекулират с действията на служителите на МВР.

До момента имаме 6 лица задържани, двама от тях са били обявени за издирване. Те са се явили на КПП-тата. Трима са задържани пък за носене на забранени предмети.“

Това съобщиха от СДВР на брифинг.

Арестуваните са откарани в районните управления. Органите на реда ще проверяват участвали ли са по някакъв начин в протеста от 2 септември.

По-рано днес полицаи претърсиха усилено района около Народното събрание, където се събраха протестиращи, за да проверят за забранени предмети. Намерени бяха стъклени бутилки, павета, ножове, спрейове, чували с камъни.

„Част от тях са обезпокояващи. Намерихме доста камъни, ступани на купчини. Не отправям никакви обвинения. Тук намерихме и предмети, които може да са останали от вечерта и е нормално да ги има в парка. Отстранено е всичко. Притеснителното е, че в един храст старателно бе скрита туба с цветна течност. Също и 9 половин литрови пластмасови шишета с някаква течност”, обясни зам.-шефът на охранителна полиция Тони Тодоров.

Полицейските служители са направили огледи, но все още не е ясно кой е оставил тези предмети в градинките около Триъгълника на властта.

Тодоров подозира, че целта на тези предмети е била провокация на очаквания вечерта протест.

В момента се преглеждат охранителни камери в района.

СЕБН