Мярката 60/40 не беше допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации министър Сачева ни увери, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включен и секторът.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева Танева преди срещата й със земеделци в Петрич.

Министър Танева посочи, че сектор „Земеделие“ е в много тежка ситуация заради сушата, добивите, които се отчитат на основните култури в България, са най-ниски от последните години.

„Ние тръгнахме още след месец март след първите строги мерки поискахме и България предложи промени в Регламент 13/05 за допускане на нереализираните средства от програмата за развитие на селските райони да бъдат програмирани в специална мярка COVID-19. За мен беше успех на България да убеди страните членки и ЕК да стигнем от Европейски парламент и в България да успее тази инициатива. Започнахме да реализираме всичко. Получихме нотификация, отворихме мярката и тя все още върви за приемане на заявления“, посочи Танева.

Министърът каза, че над 23 000 земеделски стопани са се кандидатствали по тази извънредната мярка.

Там има правила за всеки вид производство, има правила с каква сума земеделското стопанство ще бъде подкрепено. Припомни, че втората мярка беше de minimis и вече е изплатен за сектор „Пчеларство”. Над 4100 пчеларя вече са изплатени средствата. На животновъдите – също.

Над 22 млн. лв. бяха изплатени, а за област Благоевград над 1630 животновъда са получили помощ по
тази програма.

След 16 септември ще започне изплащането на средства по de minimis за сектор „Растениевъдство“.