През следващия месец азерският газ ще тече по Междусистемната газова връзка Гърция-България.

Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, след като участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB).

„Завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо. И очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол. Всичко е инсталирано и готово. Чакаме Акт 16 да бъде приготвен и реално очаквам в следващия месец края и началото на август азерският газ вече да тече”, каза Петков.

Събитието се състоя в района на град Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция е и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

генерал агрохимикали

„Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България”, каза министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

„Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България”, каза премиерът на Гърция.

Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение.

„Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация“, допълни Мицотакис.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи тласък през последните шест месеца.

Към началото на юли основните строителни дейности са завършени, което постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление. Аргументът на управляващите е, че връзката трябва да допринесе за енергийната независимост и сигурност на България.

Линейната част е изпълнена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.