На извънреден брифинг съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви, че политици от формацията му и от “Демократична България” са били записвани от службите и в петък Радостин Василев, който се очаква да се отцепи от ПП, ще извади манипулирани компромати.

“Обявяваме информация за активно мероприятие срещу ПП и “Демократична България” и възможността за създаване на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание и нашите офиси, по време на Изпълнителен съвет, Национален съвет, срещи в парламента. Записи както на хора от “Продължаваме промяната”, така и на хора от “Демократична България”. Широкият обхват говори, че са използвани са записващи устройства в нашите централи и сгради на Народното събрание. Използвани от видео разговори и телефони. Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство. Службите знаят, че ако се състави правителство, ще сменим техните ръководства. Но ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели”, обяви Петков.

Той добави, че прокуратурата също знаела, че ако минат предстоящите законопроекти, тя може “да бъде прочистена от дълбокото задкулисие”.

“Службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно – или ние ще успеем да сменим тях или те ще разбият нас и България”, добави Петков.

“Инструментът”

Според Петков като “инструмент” на “превзетата държава и превзетите служби” е използван “емоционално нестабилен политик” – Радостин Василев, който в четвъртък намекна, че ще напусне “Продължаваме промяната” и ще даде пресконференция в петък.

“Той се разследва от Гешев. Той първо поиска и нашата група подкрепи неговият имунитет да бъде запазен. И после изведнъж обяви, че ще си даде имунитета. Той е ядосан, че не беше предложен за министър на спорта в новия кабинет. Личната му амбиция да бъде министър на спорта и отказът да бъде в този кабинет го доведе до емоционална нестабилност”, обвини съпредседателят на ПП.

По думите на Петков в петък Радостин Василев щял да представи манипулирани записи на представители на ПП-ДБ. Според съпредседателят на ПП Василев лично се бил похвалил, че има подкрепата на “държавни центрове на власт, които не искат съставяне на правителство” и на “лица от тъмния сектор”.

“Записите представляват внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи и изрази, извадени от контекста. Целенасочено сглобени, за да създадат внушения за манипулация. Компилация от отделни думи”, каза още съпредседателят на ПП.

Той даде и примери за изразите, които се очаквало да се чуят в петък: “Бойко Борисов е само медиен противник”, “Ще изперем Борисов”, “Той е наш приятел”, “Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитета на Борисов и реално има схема за неговото пазене”, “Мария Габриел е жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник”, “Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съобразени с посолството, “Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията”.

“Над 10 часа записи са синтезирани в 4 минути с отделни фрази и думи, за да дадат абсолютно прешни внушения”, посочи Петков.

Петков обвини Василев, че има надежда да започне свой политически проект като помогне “да взриви държавата”.

По думите на съпредседателят на ПП е странно, че президентът бави връчването на втория мандат след като от ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха, че ще подкрепят заедно кабинет с ротационни премиери от двете формации. И това ставало на форна на това, че утре Василев ще дава пресконференция, пише Медиапул.