„Общата ни амбиция е нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати.

Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да подлежат на разследване.“

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас.

Лаура Кьовеши каза, че е време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления след множество сигнали.

„Имаме над 120 случая, които разследваме. Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, селскостопански субсидии. Измами има и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след COVOD-19. По тези и други теми имаме получени сигнали от граждани”, обясни европейския главен прокурор.

В отговор на въпрос Кьовеши обясни, че делегираните прокурори са независими, като няма получена информация за нарушения срещу това.

„Не съм получила информация, че някой се опитва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България. Имам им доверие, те са независими. Вярвам, че ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено”, добави тя.