Задържани са трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход. Сред арестуваните е и дясната ръка на издирван от Интерпол за тероризъм.

Петият обвинен е жена от Сирия, която е в мигрантския лагер в Бусманци със забрана да напуска страната. Тя съдейства на разследването, обясниха източници на NOVA. Установява се нейната съпричастност към случая.

Акцията е проведена при пълна секретност.

Петимата са привлечени като обвиняеми за подпомагане на евентуалния извършител на атентата в Истанбул. Осъществявали са логистична и комуникационна помощ след деянието. По информация на NOVA издирваният от Интерпол за тероризъм и дясната му ръка са имали намерението да осъществят нови атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди новината, която NOVA първа съобщи. Образувано е досъдебно производство в отдел „Контратероризъм” в СГП и днес се очаква градският съд да гледа мерките за неотклонение.

Милева отказа детайли по делото, тъй като това може да застраши националната ни сигурност. Говорителят на обвинител номер 1 благодари на колегите си от турската прокуратура.

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял”на 13 ноември загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.