България ще получи 12,6 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост през следващите седем години.

Допълнителен икономически импулс се очаква от частни инвестиции, с което общо средствата за страната ни се очаква да достигнат около 20 млрд. лева.

Това обясни служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг след Министерския съвет.

Ревизираната версия на Плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи. Служебният кабинет е надградил с 11 нови проекта и 7 нови реформи. Пеканов отново обясни, че средствата за България не са в риск.

Пеканов подчерта, че важна за Плана е приемствеността. Той е отправил апел към политическите партии да обсъдят две „горещи” теми – в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона.

„Планът изисква да заложим амбициозни реформи, които ще се случат в следващите години. Не е редно и не е правилно служебен кабинет да определи как ще адресираме критиките, например, по отношение върховенството на закона. Тези въпроси са от изключителен политически характер и ние трябва да знаем и да имаме приемственост – какво е готово да гласува следващото регулярно правителство”, обясни още вицепремиерът.