„Ситуацията в страната е трудна и тежка и се присъединявам към мнението на моите колеги, че актуализацията на бюджета е важна”.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Здравей, България”.

„Важно е да има и редовен кабинет. Защо – както се аргументира и финансовият министър Асен Василев – средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите”, добави Пеканов.

Стабилен и редовен кабинет, по думите му, трябва да има в обозримо бъдеще и заради Плана за възстановяване и устойчивост.

„Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част”, обяви той.

Рискове заради забавянето обаче имало, обясни още вицепремиерът.

„Законовите промени трябва да минат през парламента. Тоест, парите за всичко, което сме заложили, ще дойдат, когато го изпълняваме. При липса на парламент значи, че реформите, планирани да се случат до края на тази година, няма да се случат. Това ще означава, че и част от парите няма да дойдат тази година”, каза Пеканов.

Чисто технически – липсата на парламент буди някои притеснения в европейските партньори, смята още Пеканов. Причината за това според него е липсата на начин за провеждане на реформи в настоящата ситуация.