На 24 февруари 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Радослав Асенов и на зам.-кмета на общината Надя Сотирова.

В хода на образувано от Специализираната прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Асенов ръководил, а неговият заместник Сотирова участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно – да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Радослав Асенов е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 90 000 лева. Същата по вид мярка е взета и на Сотирова. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на кмета и зам.-кмета, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

39-годишният Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч. Служил е в МВР, бил е граничар. При първото му кандидатиране за кмет през 2015 г. го представя лично Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ подчертава, че Асенов има опит и в разработването на проекти по Програмата за развитие на селските райони. На изборите през октомври 2019 г. кметът спечели втори мандат с 67% от гласовете. Известен е като деен градоначалник. От декларацията му пред КПКОНПИ става ясно, че има 77 ниви.