„До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над четвърт милиард лева. Ще има увеличение на заплатите на медиците на първа линия в борбата с COVID-19 с 30% от 1 август до края на годината. Това ще рефлектира върху 6 000 души”.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на здравната система. То ще бъде за закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти,

стана ясно още по време на пресконференцията в Министерството на здравеопазването.

генерал агрохимикали

„Ще има увеличение на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19″, каза още проф. Ангелов.

„За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще се разпределят между над 70 лечебни заведения”, посочи още той.

Ще има увеличение на клиничните пътеки със средно 10%.

„Има изключително недофинансиране на някои пътеки, където този процент ще бъде по-висок, а при по-добре финансираните – по-нисък”, обясни здравният министър.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лв. за медиците на първа линия в борбата с COVID-19.

„Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв.”, посочи той.

„До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници”, съобщи още министър Ангелов.

В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати 126 млн. лв. допълнително, като те ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечение на пациенти в болниците.