„Обявиха три мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“. Максималната помощ е до 80 хиляди лева. Общо се отпускат над 16 милиона лева.“

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева.

„Право на подкрепа ще има за временното преустановяване на риболовната дейност, по мярката за подкрепа на сектор „Аквакултури” за временно спиране или намаляване на производството, както и по мярката за преработка на продуктите от аквакултури”, обясни Танева.

Подпомагане ще бъде отпускано и на гроздопроизводители в страната. Те ще получават по 303 лв. на декар. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено.

„България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, отбеляза Танева.

Взето е решение и за подкрепа на производството на череши. Според Танева този сектор е добър и произвежда повече, отколкото се консумира в страната. На сектора ще бъдат предоставени 1 млн. лв. Продължават и програмите за подпомагане на селското стопанство.

От бранша заявиха, че са изправени пред сериозен проблем – освен спад в оборота, има и спад в търговията.

Те се оплакаха, че имат стока, но няма на кого да я продадат. Доставки не се извършвали.

От бранша се надяват, че отпускането на мерките и вдигането на забраната за туристически пътувания „ще започнат да се ядат цаца и миди по морето и бизнесът ще се възстанови”.

В България се отглеждат 20 вида риби, които са със стопанско значение, а се внасят над 100, които не виреят у нас.

Рапаните и мидите били експортно ориентирани, тъй като не се консумирали в България. Масово рапанът се консумира в Румъния, в България той е деликатес.

Основна на пазара у нас се предлага шаран и пастърва, но също и сом, толстолоп, есетрови риби.

От Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш бе посочено, че трите мерки, предлагани от министерството, са „страхотна перспектива за всички, които са изостанали, както и за тези, които искат да надградят бизнеса си”.

Това е тежък, рисков, ръчен труд в риболова и помощта ще е абсолютно адекватна и навременна, посочиха от бранша.