Спасителната акция по издирването на пилота на бойния самолет майор Валентин Терзиев продължава. Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат обследвани.

Това стана ясно на брифинг на премиера Стефан Янев по повод падането на бойния самолет Миг-29 в Черно море.

Той допълни, че черната кутия на машината не е намерена.

„Предвид времето, което е минало от инцидента, и всички налични данни по отношение температурата на водата и течението, независимо колко е здрав човек, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи”, обясни Янев.

Операцията ще продължи и утре, и през следващите дни, със специализирана техника и водолазни екипи, тъй като мястото, където се предполага, че е паднал самолетът, е на с голяма дълбочина.

„Учението вече е прекратено”, заяви премиерът и допълни, че по време на полета машината е изпълнявала задача по светеща цел.

Преди този самолет в приблизително същия курс е летял друг, който е пуснал тази летяща цел, което е стандартна процедура. Нещо обаче се е объркало с целта и тя е започнала да пада с по-висока вертикална скорост. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев. Той е поразил целта, което е заснето. След като е докладвал, че целта е поразена, връзката с него е била прекратена.

Техническото състояние на самолета е било добро, посочи Стефан Янев. По думите му майор Терзиев е имал друг полет със сходна задача и сходно изпълнение. Какво се е случило с конкретния полет – е въпрос на разследване, категоричен е премиерът.