При извършвания контрол на сайтове за продажба на хранителни добавки, от Българската агенция по безопасност на храните  са установили предлагане на такива със съдържание на клиноптилолит – основна съставка на минерала зеолит.

Зеолитът не е одобрен като нова храна и не може да се употребява като такава, както и да бъде влаган в храни и в хранителни добавки. Той не е включен в каталога за нови храни. Установено е заблуждаващо потребителите етикетиране.

БАБХ предупреждава

потребителите да обръщат особено внимание на съдържанието на етикетите на хранителните добавки, които закупуват от магазини, аптеки, дрогерии или чрез сайтове за интернет търговия.

Приканват се всички потребители, вече закупили хранителни добавки с наименование „зеолит“ и/или такива, съдържащи в състава си клиноптилолит, да не ги консумират, а да ги върнат в обекта, от който са закупени.

Припомняме, че от месец юни влезе в сила новия Закон за храните, на основание на който БАБХ извършва официален контрол и на търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

Снимката е илюстративна.