„38 души са обслужени от лекари от протестите. Сред тях са, както протестиращи, така и полицаи. Един е настанен във ВМА с обгазяване, 6 са в Пирогов, 6 в ИСУЛ, 17 са обслужени на място, 2 са избягали, има и 6 задържани в столични районни управления. Получили сме над 50 сигнала. Имаме и 30 фалшиви.“

Това обяви директора на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област д-р Георги Гелев по време на брифинг, предаде репортер на Novini.bg.

С цел бързо да се реагира два екипа стоят от двете страни на протестите. Освен тях 7 или 8 непрекъснато извозвах пострадали.

„Не сме обслужвали намушкан полицай, каквато информация се появи“,

уточни той.

„Има много хора, които се нуждаят от спешна помощ в горещия ден. Ангажирането на 10 екипа лишава останалите граждани на София от своевременна спешнамедицинска помощ“, посочват от ЦСМП – София.

Директорът на ЦСМП приканва хората да не злоупотребяват с екипите на спешна помощ, защото те са нужни на населението.

На мястото на протестите има и две линейки на пожарната, които също обслужват пострадали-протестиращи и полицаи.

В ИСУЛ са приети за преглед трима репортери и оператори. Един от тях е обгазен, докато отразява протестните действия.

Трима обгазени полицаи са прегледани в “Пирогов”. Те са отказали да останат на лечение в болницата. Тримата са прегледани от токсиколог и очен лекар. Установено е, че са обгазени с лютив спрей. Имат увреждания на горни дихателни пътища, кожа на лицето и ръцете, както и на роговицата и конюнктивата на очите.

През спешното са преминали още един мъж и една жена. Мъжът е бил с охлузни рана на главата, а жената на лакътя. След проверка и превръзка и двамата са освободени. Единият е здравно неосигурен, стана ясно на брифинга.