От сайта “Право и здраве” разпространиха публично писмото на заместник министър Жени Начева от което става ясно, че парите за медиците на първа линия са спрени и че може да бъдат пуснати в края на февруари.

“МЗ разпространи, чрез телевизия БТВ (вероятно защото в нея доскоро работеше шефа на пресцентъра на МЗ Петър Нанев) опровержение, в което се казва:
Твърдението беше разпространено от сайта „Право и здраве“, зад него стои Центърът за защита правата в здравеопазването, чийто председател е д-р Стойчо Кацаров. В публикацията пише още, че болниците са уведомени с писмо, че от 1 януари, 2021 г. помощта се спира и дори трябва да се върнат получените за целта пари, които още не са изплатили. Здравното ведомство определиха информацията като невярна и допълниха, че държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия.
Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията  ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г.“, пишат от здравното министерство.“
От БТВ правилно не са ни потърсили за мнение, като страна по спора, защото се вижда, че спор няма. С това изявление здравното министерство на практика потвърждават написаното в статията – че парите са спрени и че може да бъдат пуснати в края на февруари.
За да може всеки сам да направи изводите си публикуваме писмото на заместник министър Жени Начева до директорите на болници в страната – изтеглете от тук. В самия му края е посочена банковата сметка, на която трябва да бъдат върнати парите от болниците.
Ако ви е трудно да се ориентирате в много думи и обяснения, питайте ваши познати, работещи на първа линия дали са получили тези 1000 лева за януари.

Иначе след това принудително публично изявление, МЗ вече не може, дори и да иска, да спре плащанията за първа линия. Друг е въпросът дали това е правилният начин за разходване на средствата на данъкоплатците. Нашият кратък и ясен отговор е не! “, пишат от Право и здраве.