През 2022г. виното и спиртните напитки са поскъпнали средно с 10 – 25%.

Очаква се през първите месеци на идната година, когато се появят бутилките от новата реколта – основно на виното и ракията, да има нова вълна на поскъпване. Това коментират в репортаж на “Нова телевизия” производители и търговци. “Преди цените се променяха веднъж на 5-6 месеца, сега – почти всеки месец, коментира търговец.

Последните данни на НСИ за инфлацията показват, че средно тя е 18.7% през септември спрямо същия месец на предходната година.

Реколтата от грозде тази година е по-малка, но по-качествена от предходната, обясняват производители. Но тя не е единствената причина за по-високите цени на крайния продукт. “Бутилки, тапи, етикети… всичко поскъпва. Още в началото на годината дойде информация от доставчиците за поскъпването им”, обяснява производител на вино.

Производител на високоалкохолни напитки прогнозира още едно поскъпване, което ще се види по рафтовете към март, когато ще се появят бутилките от тазгодишната реколта.

Производители отчитат вече намалели продажби на вино и високоалкохолни напитки, потреблението на бира се запазва на същите нива.