Прокуратурата вече е осъдена да плаща обезщетение заради 15-годишното разследване и последвалото дело за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, което тази година приключи по давност без осъдителни присъди.

Подсъдими в процеса бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души, които сега могат да заведат искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това обаче вече е направила майката на Марио Николов – Елена, която дори и не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди пет години, показа проверка на „Лекс“.

През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея. Разследването започнало през 2007 г. за това, че през 2004-2005 г., като представител на фирмата „Елпин трейд“, Елена Николова и синът  Марио неправомерно са изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери и е особено тежък случай. Тя се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лева, колкото била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото срещу тях било прекратено от градската прокуратура през 2015 г. поради несъставомерност на деянията, но след това апелативната прокуратура отменила постановлението, тъй като преценила, че е извършено друго престъпление – контрабанден износ на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигнала новите обвинения, но и това дело било прекратено година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева, но решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвинение.

Наскоро Софийският апелативен съд намали обезщетението на 8000 лева. От решението му става ясно, че Николова е преживяла негативни емоции през цялото време на разследването, но най-силни са били в първата година от образуването му. Тогава тя станала агресивна към колегите във фирмата, която фалирала през 2009 г., но и към синовете си.

Съпругата на единия е дала показания и споделила, че Елена Николова обвинявала децата си за положението, в което се намирала и особено за това, че от човек с финансови възможности, в бъдеще щяла да бъде зависима от други.

В решението на съда се казва дори, че Николова изпитвала „ненавист“ към тях за известно време.

Нейна колежка пък е свидетелствала как Николова разказвала за разпитите в полицията и затова, че я обвинявали за престъпление, което не е извършила, а можела да влезе в затвора за 10 години, където не вярвала, че ще издържи.

Този страх се засилил след един от разпитите, където се държали изключително грубо с нея. Била заведена в подземие, където разпитващият  казал, че я очакват 10 г. „строг тъмничен затвор“. Това станало после основната  мисъл, страхувала се и когато я търсели от непознат номер, тъй като допускала, че  звънят от полицията. Изпитвала страх от полицаи на улицата и започвала да мисли дори за самоубийство.

Заради стреса станала хаотична, а преди това била много добър мениджър. Отслабнала драстично. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат важни решения за фирмата, но Николова не била в състояние и постепенно бизнесът започнал да страда.

Бившата й колежка разказала как веднъж отишла с Николова до пощата, за да си вземе пенсията, понеже вече се страхувала и да излиза сама. Там служителката казала, че не може да и преведе парите, защото имало наложени запори и Николова се разплакала.

Според апелативните съдии обаче, въпреки тежките обвинения и продължилото близо 9 години разследване, тревогите и влошеното здраве на Николова, справедливото обезщетение за нея е само 8000 лева.

Съдът отбелязва, че на Николова не е била наложена мярка за неотклонение и по разследването за измами дори не е била привлечена като обвиняема, макар да се е водило срещу нея, а другото обвинение също не е стигнало до съд.

„Освен вследствие намесата в живота й на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я подкрепят, както морално, така и финансово. Колегите в офиса ѝ също са изразили съмнение относно вината и, тъй като документацията не показвала да са налице законови нарушения, т.е близкото и обкръжение не само не и е обърнало гръб, а я е подкрепяло“, се казва в решението на САС, което може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

В него съдиите отбелязват, че в този период е било висящо и голямото дело по САПАРД, по което подсъдим е бил синът и Марио, заради което може да се приеме, че майка му също е изпитвала тревоги и притеснения.