По искане на прокуратурата съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.П., на 32 г.

Това стана на съдебно заседание днес.

Предявеното към него обвинение е за това, че на 13.01.2019 г., на път І-6 км.354, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. С действията си мъжът изразил явно неуважение към обществото. Деянието е извършено при управление на моторно превозно средство и се отличава с изключителна дързост. Мъжът нанесъл удари с брадва по предното панорамно стъкло и предния капак на лек автомобил, управляван от П.А., на 20 г., уточняват от прокуратурата. Деянието се определя като престъпление по чл.325 ал.3 вр. с ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

При извършения разпит обвиняемото лице признало вината си, посочват още от държавното обвинение.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени редица действия. Разпитани са свидетели и са събрани са писмени доказателства. Обвиняемото лице е привлечено към наказателна отговорност и производството ще приключи в най-кратки срокове.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък. Магистратите приеха, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му. Нападателят е многократно осъждан и има 5 присъди за престъпления против собствеността. Настоящото престъпление е по чл.325 ал.3 вр. с ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс. То е умишлено и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода” до 5 години и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Й.П. е изтърпял наказание „Лишаване от свобода“ от една година и един месец по последното си осъждане през януари 2013 г. Това означава, че е налице реалната опасност да извърши и друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че обвиняемият не пребивава на постоянния си адрес. От това пък следва извода, че може на се укрие от наказателно преследване. 

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.