Специализираният наказателен съд отхвърли искането за изменение на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на добричкия бизнесмен Антон Проданов.

Основният свидетел по делото срещу бившия депутат Живко Мартинов, придобило популярност като „Суджукгейт“, бе задържан на 25 юли 2019 г.

Това стана в кк „Албена“ при мащабни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДНП в Добрич, София и Варна.

Още по темата:

Задържаха свидетел по аферата “Суджукгейт”

Същия ден

Специализираната прокуратура го привлече като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери.

От тогава Проданов е задържан под стража с определения на две съдебни инстанции.

Специализираният наказателен съд отхвърли искането за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение, тъй като от привличането му към наказателна отговорност до момента не са настъпили нови обстоятелства, налагащи това.

Събраните доказателства дават основание да се направи

обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, твърдят от държавното обвинение. Не е отпаднала и опасността да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването.

С тези мотиви се съгласиха и магистратите. Съдът мотивира отказа за изменение на мярката на Проданов и с това, че досъдебното производство срещу него се води ритмично и не е налице нарушение на правата му.

Определението на Специализирания наказателен съд може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Добричкият бизнесмен стана известен по делото, което доби популярност с името “Суджукгейт”. Вижте още по темата:

Мотото на „Суджукгейт”: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя!”

И още:

Аферата „Суджукгейт” навлиза в нова фаза

И още:

„Суджукгейт” отново се разгаря