До този момент държавата е осигурила 33 000 места във ведомствени бази за настаняване на украински бежанци след 31 май.

Това заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и ръководител на Оперативната координационна група към Министерския съвет.

Тошева обясни, че до този момент в хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна.

Към 31 май всички хотели, които са заявили, че ще посрещат туристи, трябва да бъдат освободени, заяви тя и допълни, че до края на месеца трябва да бъдат осигурени и още места. Базите, в които ще бъдат настанявани хората, са на различни държавни ведомства. За тяхното придвижване е създадена специална организация от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, уточни Тошева.

По данни на агенцията до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

„За кратки срокове държавата успя да осигури подслон на всички хора, идващи от Украйна”, заяви още Тошева. Част от украинските бежанци, които са си намерили работа у нас, вече могат и сами да си осигурят жилище под наем и да заплащат разноските за него, посочи тя.

Председателят обяви, че агенцията за бежанците също е пострадала от хакерската атака, която е уязвила много от системите за работа.