Без трайна снежна покривка в първата половина на декември.

Още на трети декември ще завали дъжд, който със застудяването ще премине в сняг, но трайна снежна покривка няма да се образува, тъй като времето ще се променя и температурите също често и рязко. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мариана Попова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Не очакваме да се задържи снежна покривка поне през първата половина от месеца. Тази година се очаква средните месечни температури да са около и над нормата. Валежите да са в по-голямата част на страната около нормата. По-топло и по-динамично ще бъде през първата половина на месеца. Относително по-спокойно през последните дни или поне такава е тенденцията засега“, каза още тя. Синоптикът обясни, че засега изглежда, че най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 11 и минус 6 градуса. Но това е по- вероятно да бъде през втората половина на месеца.

„Астрономическата зима ще започне на 22 декември в шест часа и деветнадесет минути. По отношение на метеорологичната – не се очаква да се задържа сняг, но така или иначе ще има дни със снеговалежи. Времето ще бъде доста променливо, динамично. Ще има дни, в които зимата ще ни напомни за себе си и други, в които температури ще бъдат по-високи и ще има и слънце“, допълни още тя.