Групите на Родители за безопасно образование, Учители за безопасно образование и Science in the Crisis – Наука в кризата, които представляват широк кръг от граждани в цялата страна, категорично се противопоставят на решението на министър-председателя ресторантите и заведенията да отворят на 1 март, а нощните заведения и дискотеки – на 1 април.

Това заявиха организациите в отворено писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов и министрите на здравеопазването, образованието и културата.

Според тях епидемичната обстановка в страната абсолютно по никакъв начин не дава основание да се
вземат подобни решения, с които се излагат животът и здравето на хората на риск от заразяване и смърт от Ковид-19.

„Данните за разпространението на вируса в страната са красноречиви. За 24.02.2021 г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; 7.18 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население. Всеки ден броят на заразените на база 100 000 души се увеличава. Увеличава се броят на хоспитализираните и интензивните случаи. Увеличава се и броят на смъртните случаи, жертви на Ковид-19“, пишат още те.

„За периода от 3 до 23 февруари 2021 г. се наблюдава значително покачване на следните показатели както следва:

От 3 до 9 февруари общият брой установени случаи е бил 5 514, а броят заети места в болници на седмична база 228. За седемдневния период от 10 до 16 февр. случаите са нараснали с 54% до 8465 и хоспитализираните на седмична база с близо 68% до 384. За периода от 17 до 23 февр. общият брой установени случаи е 8295 а хоспитализираните за периода са нараснали с 37% до 524 на седмична база.

По данни на NERVTAG (консултативен орган, който съветва главния медицински съветник/главен медицински директор на правителството на Обединеното кралство, който от своя страна съветва Министерството на здравеопазването и социалните грижи), британската мутация B.1.1.7 е от 30% до
70% по-смъртоносна от първоначалния щам, има до 64% по висок риск от хоспитализация на заболели и се разпространява с 35%-45% по-бързо.

Това гласи оценката от доклад на британските учени от 11 февруари 2021, който се базира на анализи от различни институции, сред които Имперския колеж в Лондон, Агенцията по Обществено здраве на Англия, Агенцията по Обществено здраве на Шотландия и други.

Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции.

По данни от единния информационен портал, броят на заразените децата драстично се увеличава.

В научната литература вече има досатъчно данни за тежко протичане на Ковид- 19 при децата в резултат от британския вариант. А те са и значително по- податливи от разболяване с него. Друг фактор е недостатъчното тестване на децата, което се отразява на скритата заболяемост.

Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена цона, заради повишена 14-дневна заболяемост. До 14.02.2021 г. областите в червена зона са били 14.

Научните изследвания безпреколсловно показват, че нощните заведения са един от катализаторите на заразата.

В настоящата ситуация мерките са изключително либерални:
– Училищата работят в присъствена форма;
– Работят залите за култура, спорт и забавления;
– Работят кина, театри, галерии;
– Работят моловете и търговските центрове.

Всички тези фактори вече оказват негативно влияние върху епидемията в страната. Подобни мерки не са управление на кризата, а безотговорност към живота и здравето на българите,

смятат организациите.

Според тях решението за отварянето на ресторантите и нощните заведения е изцяло политическо.

„Разбираме, че изборната обстановка предполага вземането на подобни решения, но това по никакъв начин не кореспондира с реалната обстановка, засягаща пандемията и ще се отрази с още по-силен ръст на заразата и неспособността тя да бъде овладяна в следващите няколко месеца, въпреки ваксинационната кампания.“

В случай, че не само не бъдат затегнати мерките, но и бъдат разхлабени, това ще доведе до неконтролируема трета вълна и смъртта на още повече хора. Вярваме, че нито едно правителство не би искало да носи подобна тежка отговорност.

Те предлагат:

1. Ресторанти, заведения, нощни барове и клубове да останат затворени до овладяване
на епидемичната обстановка и постигане на достатъчно високо ваксинално покритие
на населението.
2. Училищата задължително и в спешен порядък да преминат в обучение в електронна
среда от разстояние от 1 до 12 клас; в електронна среда да бъдат и лекционните
занимания в университетите.
3. Школи за танци и други от типа ЦПРЛ да бъдат затворени до овладяване на
епидемичната обстановка.
4. Музеи, галерии и театри да продължат да работят при капацитет от 30% както до
сега.

„Разбираме, че икономическата обстановка е трудна, но разпускането на мерките в която и да е сфера на живота, трябва задължително да е базирано на епидемичната обстановка. Настоящата такава не дава никакво основание да се смята, че е възможно разхлабване на рестрикциите, дори напротив – необходимо е да бъдат въведени нови“, пише още в писмото.

Този фактор оказва пряко влияние и върху ваксинационната кампания, която в никакъв случай не бива да бъде провалена.

В случай на засилване на епидемията в страната, кампанията ще бъде компрометирана и ще се наложи следващото правителство да прибегне до връщане на мерките и нов локдаун – още по-тежък и труден както за икономиката, така и за обществото.