В края на ноември и началото на декември ще преживеем резки промени в температурите – от усещане за зима в първите дни на настоящата седмица до пролетни показания на термометрите с приближаването на почивни дни.

В понеделник призори облачността ще е по-значителна около планините в ранните часове, но тенденцията е тя да се разкъсва с превес на слънчево време по-късно. Ще духа вятър с по-силни пориви в Стара планина, Предбалкана и Лудогорието. Температурите призори – до минус 7 – минус 8 градуса в котловините на Запад. Следобед – от нула до 5-6 градуса.

Вторник и сряда до обяд ще има нова валежна обстановка покрай преминаването на пореден циклон. Преобладаващите валежи ще са от дъжд в равнинната част на страната и сняг по планините. В сряда още около обяд процесите ще са приключили с изгледи облаците да се разкъсват и намаляват.

След мразовита сутрин, в четвъртък ще започне затопляне.

Така в първите дни на декември дневните температури ще са между 12 и 17 градуса, до 20 в някои обичайно топли райони.

С голяма вероятност преди Никулден ще се оформи пореден циклон в Средиземноморието. 2, 3 и 4 декември ще са дните с валежи.

На този етап предварителните прогнози са за дъжд, който с понижаването на температурите в неделя срещу понеделник да преминава в сняг с локални интензивни извалявания.

След тази динамична обстановка времето ще е по-спокойно, без съществени валежи, но ще остане студено с дневни температури от нула до 7-8 градуса.

Затопляне се очаква около 10 декември.