Един от оцелелите след катастрофата на АМ “Струма” твърди, че спасените пътници не са седем, а осем.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

Тя подчерта, че твърдението на оцелелия мъж може да се дължи на “недобър спомен”.

Фактите обаче показват, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега – 45.

генерал агрохимикали

“Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова. Граничният контрол на КПП “Капитан Андреево” е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус”, поясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

“В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ “Струма”. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече се появиха над 20″, каза още Сарафов.

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно, поради което ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Днес ще бъдат разпитани още двама от настанените в „Пирогов”, добави Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано контрабандно гориво в туби, е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата.

“На местопроизшествието са намерени 3 туби, в които имало остатъци от гориво”, уточни Сарафов.

Разследващите също така са категорични, че трагедията не е предизвикана от терористичен акт.

„Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Повечето пътници са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив”, каза още Сарафов.

Пожаро-техническата експертиза пък трябва да разкрие причините за възникналия пожар.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие.

„Те ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините на жертвите. Ще ги сравняваме с ДНК профилите на загиналите, изготвени от нашите медици”, добави Сарафов.

И уточни, че в молбата за правна помощ се иска информация за това дали автобусът е имал право да напуска РСМ.

Водещият следовател по случая разкри още, че на мястото на инцидента има спирачни следи – и преди, и след мантинелата. Назначената авто-техническа експертиза пък трябва да установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди катастрофата.