Председателят на Национално движение “Русофили” Николай Малинов, който вчера бе арестуван и разпитан, е с обвинение по чл.105 от Наказателния кодекс.

Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг.

“В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем”, каза Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

“В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност”, допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин.

Целта е „Геополитическа преориентация на България на основата на Православието и славянската култура и традиция”.

Малинов създал 5 основни направления

– дейност на неправителствения сектор

– създаване и поддържане на интернет сайтове 

– създаване на собствен тв канал.

– създаване на влиятелен аналитичен център

– създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в електорална сила.

Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“, пише КлубZ.

За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с Константин Малофеев и Леонид Решетников.

В цялата схема бил намесен и Цветан Василев, който предлагал за продан „продажба на активи на КТБ Груп – предприятия, създаващи около 9 % от БВП на България“.

Били са документирани срещу между Малинов, Константин Малофеев  и Цветан Василев.