Със заповед на премиера Кирил Петкол от днес започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма.

С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

Това стана ясно по време на срещата на министър-председателят Кирил Петков с президента на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай

генерал агрохимикали

„Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики“

В този контекст премиерът посочи, че приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията. Подобряване на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са от ключово значение за независимостта им, бе категоричен Кирил Петков.

Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

В хода на разговора министър-председателят Кирил Петков и президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай обсъдиха предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.

Джейми Флай отбеляза пред премиера, че „Свободна Европа“ ще разшири дейността си в България като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ посочи още, че в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.