Общественият съвет към ЦИК смята, че е възможно провеждането на изборите по време на епидемията от коронавирус.

Това стана ясно на консултациите при президента Румен Радев.

Според Обществения съвет подготовката трябва да започне. Препоръката е да се разгледат всички възможни действия за регистрация на партии, коалиции и наблюдатели онлайн.

От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал проведени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до заключение, че е възможно провеждането на изборите, при спазване мерките.

„За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел”, заяви Румен Радев.

Според Радев е важно да се изгради доверие и към машинното гласуване.

„Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините”, заяви президентът.

Според Обществения съвет е неудачно въвеждането на гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната. Това става първо с експерименти, след което се въвежда.

Относно карантинираните избиратели от Обществения съвет посочиха, че има възможност, предвидена в Изборния кодекс, да се издават правила, които да осигурят възможност лицата, поставени под карантина, да гласуват с подвижна избирателна кутия.

От Обществения съвет предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора в изборното помещение, които имат право да наблюдават процеса.

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. С това от Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.