Българи от Испания се обявиха срещу назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия и започнаха петиция в интернет в опит да го предотвратят, съобщава Mediapool. Тя набира все по-голяма сила и вече е подкрепена от стотици граждани, които смятат, че бившият шеф на антикорупционната комисия и герой от Апартаментгейт не отговаря на законовото изискване да е “изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България”.

Междувременно Георгиев се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,,той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения. Това е в разрез с мотивите на Външно министерство, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Мадрид

“Назначава се некомпетентен, нарушаващ законите и моралните норми, компрометиран и нагъл човек. Това не е назначение в помощ на българските граждани в Испания, а удобна служба за наш човек. С такъв консул по-добре да няма консулство. Резултатът ще е еднакъв”, пише гражданин подкрепил петицията срещу Георгиев.

“Против съм такъв субект с лоша репутация и не отговарящ на изискванията да заема този важен пост”, допълва друг от подписалите.

Сред мотивите на подкрепилите петицията е и добрата работа на досегашния консул Цветелин Цолов, който ще бъде прехвърлен в новооткриващото се консулство в Барселона.

Пламен Георгиев за десетина дни смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) го възстанови на поста. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.