„Пожелавам на всички стабилен кабинет и разумни решения в интерес на хората”.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в речта си при откриването на 46-ото Народно събрание.

„Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем страната към политическа криза”, каза Нинова.

И продължи:

„Избрани сме при най-ниска избирателна активност откакто имаме парламентарни избори. Това е знак към всички. Трябва да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много работа”.

„По волята на народа имаме силно фрагментиран парламент, без възможност за стабилни мнозинства. Необходим е диалог, но той не съществува. Миниран е с разделителни линии и условия – протестни срещу партии на статуквото”, каза още лидерът на БСП.

„Първата политическа партия „Има такъв народ” се отказаха да бъдат протестна партия и се обявиха за антисистемна. Колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото НС имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система”, обърна се Нинова към „Има такъв народ”.

„Днес червената линия не е ситемни-антисистемни, а такива, които искат да променят управлението и такива, които искат да го запазят”, смята още Нинова.

„Третото предизвикателство е да се състави стабилно правителство с ясен времеви хоризонт. Трети избори ще бъдат тежко изпитание за България”, смята Нинова.

„Потвърждавам, че ако първите два мандата не успеят и президентът предложи на нас, ще предложим политики, състав на правителство, в който да бъдат предложени министри от служебния кабинет”, каза Нинова.

„Четвърто – пред нас стои въпросът да изградим нов модел. Едни виждат това чрез смяна на хора, други – чрез смяна на органи. Тези хора и органи са следствие на проблема – ние трябва да преборим причината”, каза Нинова.

„Прекъсвайки изтичането на потоци пари и задкулисни кръгове, ще даде възможност да се финансират политики”.

„За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора”, каза Нинова.

„Вторият приоритет за „БСП за България” е здравеопазването, третият – образованието, науката и културата, а четвъртият – икономиката.